STOCK MARKET
De aandelenmarkt is het onderdeel van de kapitaalmarkt waar aandelen worden verhandeld.
De aandelenmarkt omvat zowel bepaalde vormen van een (gereguleerde) effectenbeurs als een minder gereguleerde markt voor aandelen.
Voorbeelden van Europese effectenbeurzen waar aandelen worden verhandeld, zijn de London Stock Exchange, de Deutsche Börse en de Amsterdamse effectenbeurs,...
Aandelenmarkten en het financiële systeem
Een belangrijk kenmerk van het nieuwe westerse financiële systeem is de disintermediëring een deel van de bijvoorbeeld hedge-fondsen gaat rechtstreeks naar de financiële markten, in plaats van via de lange omweg van leningen en deposito's via banken.
De toegenomen algemene interesse in het investeren in de aandelenmarkten bijvoorbeeld via beleggingsfondsen heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.
Uit statistische gegevens blijkt dat in de jaren 70 in Zweden de deposito-accounts en andere zeer liquide (risicoloze) activa nog meer dan 60% van de financiën van een gemiddeld huishouden uitmaakten, terwijl dit in het eerste decennium van de 21e eeuw was gedaald tot minder dan 20%.
Het grootste deel van deze veranderde portfolio is dus naar de veel risicovollere aandelenmarkt gegaan, waar het gevaar van fluctuatie bestaat.
De investeerders moeten daarom goed op de risico's voorbereid zijn.
Het volgende citaat is afkomstig uit de inleiding van een biografie over de aandelenhandelaar Warren Buffett.
Met elk voorbijgaand jaar stijgt het geluidsniveau op de aandelenmarkt.
Televisiecommentatoren, financiële schrijvers, analisten en marktstrategen halen elkaar allemaal in om de aandacht van investeerders te trekken.
Tegelijkertijd wisselen individuele beleggers, ondergedompeld in chatrooms en prikborden, dubieuze en vaak misleidende tips uit.
Ondanks al deze beschikbare informatie vinden beleggers het echter steeds moeilijker om winst te maken.
De aandelenkoersen schieten omhoog zonder enige reden, en kelderen dan weer net zo snel, en mensen die zijn gaan beleggen voor de opleiding van hun kinderen en hun eigen pensioen, worden bang.
Soms lijkt er geen rijm of reden voor de markt te zijn, alleen dwaasheid.
Gedrag van de aandelenmarkt
Aandelenmarkten zijn zeer gevoelig gebleken voor markttrends.
Gedreven door optimisme hebben investeerders soms de neiging de prijs van hun aandelen sterk op te drijven (de zogeheten bull markets.
Bij pessismisme doen ze juist het tegenovergestelde (de zogeheten bear markets. De aanname dat er altijd min of meer een "prijsevenwicht" bestaat (doordat financiële markten de Gauss-verdeling blijven volgen) wordt door dit soort verschijnselen gelogenstraft.
Crashes
Volgens de Efficiënte markt hypothese kan de prijs van aandelen op de middellange of lange termijn alleen worden beïnvloed door fundamentele veranderingen zoals de verwachte winst of dividenduitkering.
Bij de beurskrach van 1987 (de zwarte maandag), werd deze theorie op de proef gesteld.
De Dow Jones-index daalde op één dag 22,6 %. Ook wierp deze plotselinge ineenstorting grote vragen met betrekking tot de rationele keuzetheorie en de algemene evenwichtstheorie op.
Vergelijkbare gevallen zijn de beurskrach van 1929, de beurskrach van 1973-74 en de Internetzeepbel van 2000.
De precieze oorzaak van de beurskrach van 1987 is nooit achterhaald.
Wel wordt de oorzaak van plotselinge grote schommelingen in het algemeen toegeschreven aan veelgebruikte strategieën zoals Value at Risk.
Na de beurskrach van 1987 werd de handel in aandelen even wereldwijd stopgezet, omdat computers het enorme aantal transacties niet aankonden.
Hierdoor konden de Federal Reserve en veel centrale banken maatregelen nemen om een financiële crisis in de kiem te smoren.
Irrationeel gedrag
Andere studies lijken aan te tonen dat psychologische factoren in dit verband bepaalde vormen van gedragseconomie kunnen leiden tot "overdreven" prijsschommelingen doordat mensen te vroeg gaan anticiperen op patronen die ze menen te zien, waardoor de objectiviteit met betrekking tot de financiële situatie in het geding komt.
Een voorbeeld is het enorm toegenomen zelfvertrouwen van aandeelhouders wanneer het bedrijf waarin ze geïnvesteerd hebben even een kleine winst boekt.
Ook factoren als groepsdenken, massahysterie en euforie spelen in dit verband een belangrijke rol.
Een beurskrach wordt vaak omschreven als een plotselinge scherpe daling van de koersen van de aandelen die op de aandelenbeurs genoteerd staan, waarbij naast economische factoren ook paniek een rol speelt.
In weer andere studies worden parallellen getrokken tussen de aandelenmarkten en zaken als gokken.
En natuurlijk spelen ook sommige media een zeer belangrijke rol in het beïnvloeden van de publieke opinie, bijvoorbeeld door middel van persberichten zo werd in de aanloop naar het jaar 2000 volop gezinspeeld op de nieuwe economie, die de mogelijkheid tot snel veel geld verdienen bood dankzij de snel stijgende aandelenprijzen.
Aandelenindex
De aandelenindex is een prijsindex die in een markt of marktsegment de prijsschommelingen aangeeft.
Deze index wordt berekend op basis van de marktkapitalisatie.
Afgeleide instrumenten
Afgeleide instrumenten zijn financiële derivaten zoals opties en futures.
De prijsvorming van deze instrumenten kan gekoppeld zijn aan de koers van aandelen.
Deze financiële derivaten worden echter doorgaans niet tot de aandelenmarkt gerekend.
Andere strategieën
Voorbeelden van strategieën waarbij aandelen op krediet worden verhandeld, zijn short gaan en margin.