Prijzen rode pepers stijgen door gewasschade in topexporteur India

Gepubliceerd op 7 maart 2022 om 13:11

Prijzen rode pepers stijgen door gewasschade in topexporteur India
De prijzen van rode chilipepers stijgen, aangezien de productie in India, de grootste exporteur, met een vijfde zal dalen ten opzichte van een jaar geleden, getroffen door een invasieve plaagaanval en schade door ongebruikelijke regen in belangrijke zuidelijke producerende staten.

Een lagere productie heeft de prijzen in vier maanden tijd met 80% opgedreven tot een recordhoogte en de prijzen zullen waarschijnlijk het hele jaar hoog blijven, waardoor buitenlandse kopers gedwongen worden meer te betalen in een tijd waarin ook de prijzen van brandstof en andere voedselingrediënten stijgen.

"De plaagaanval was wijdverbreid", zegt D. Kanungo, een handelaar uit de grootste producerende staat Andhra Pradesh. "In veel gebieden dwong het boeren om planten te ontwortelen tijdens de bloeifase."

Als gevolg hiervan vrezen boeren een productiedaling van minstens 20%, voegde hij eraan toe.

India, 's werelds grootste exporteur van rode pepers, heeft in 2021 578.800 ton verscheept, bijna 8% meer dan een jaar geleden.

Bangladesh, China, Indonesië, Maleisië, Nepal, Sri Lanka, Thailand en de Verenigde Staten waren in 2021 goed voor het grootste deel van de export van $ 1,3 miljard.

"Gezien het potentieel voor stagflatie zeer reëel is, zal de ECB waarschijnlijk maximale flexibiliteit behouden met haar programma voor de aankoop van activa van 20 miljard euro tot en met het tweede kwartaal en mogelijk daarna, waardoor de timing van renteverhogingen effectief wordt verdreven", aldus Tapas Strickland, een econoom bij NAB.

"Hogere CPI-prognoses zullen echter aan de horizon betekenen dat renteverhogingen nodig zullen zijn."

Het vooruitzicht op korte termijn van een meer gematigde ECB in combinatie met veilige havenstromen om de Duitse 10-jaarsrente (DE10YT=RR) vorige week met 32 ​​basispunten te laten dalen, terwijl de Amerikaanse rente met 23 basispunten daalde tot 1,738% (US10YT =TWEB).

Nu de vooruitzichten voor de Europese groei donkerder werden, kreeg de eenheidsmunt een pak slaag en daalde vorige week met 3% tot het laagste punt sinds medio 2020. Het daalde voor het laatst met 0,6% tot $ 1,0864 ( EURUSD ) en dreigde zijn dieptepunt in 2020 rond $ 1,0635 te testen.

De dollar was over het algemeen steviger, deels ondersteund door een sterk salarisrapport dat deze maand alleen maar de marktverwachtingen voor een renteverhoging van de Federal Reserve bevestigde.
De dollarindex stond voor het laatst op 98.812 ( DXY ) na een stijging van 2,3% vorige week.

Goud profiteerde van zijn status als een van de oudste veilige havens en steeg voor het laatst met 0,7% tot $ 1.983 per ounce (XAU=).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.