Overheden in de eurozone zullen netto verliezers zijn van hoge inflatie

Gepubliceerd op 17 februari 2023 om 07:30

Een snelle inflatie in de eurozone zal in de loop van de tijd wegen op de overheidsfinanciën.

Bij een meer normale inflatie en zonder automatische uitgavenaanpassingen zou de schuldquote van het blok inderdaad dalen, betoogde de ECB.
Maar door de energieschok, de daaropvolgende groeivertraging en rigide bestedingsregels is de begrotingspositie van overheden al na een jaar negatief beïnvloed.

In de daaropvolgende jaren neemt de uitgavendruk echter toe en compenseert deze de voordelen aan de inkomstenzijde ruimschoots, wat leidt tot een verslechtering van het begrotingssaldo met bijna 0,5% van het bbp in 2024", aldus de ECB in een artikel in het Economisch Bulletin.

Terwijl inflatie normaal gesproken de belastinginkomsten verhoogt, is de inkomensstijging van de energieschok bescheiden, weegt op de winstgevendheid van bedrijven, vermindert de algehele groei en zet ze druk op de nominale overheidsuitgaven.

Bovendien wordt de monetaire-beleidsreactie die nodig is om te voorkomen dat deze inflatieschok leidt tot onnodige tweede-ronde-effecten, zich vertaald in een verhoging van de rentebetalingen op overheidsschuld", voegde de ECB eraan toe.
De ECB heeft de rente sinds juli met 3 procentpunten verhoogd en de markten verwachten nog minstens een procentpunt aan verhogingen voordat de rente piekt.

De ECB voegde eraan toe dat overtollige overheidsuitgaven om de schadelijke effecten van inflatie te beteugelen slechts tijdelijk waren en zouden worden teruggedraaid, zodat de inflatie alleen maar over een langere periode werd weggedrukt.

Het effect op de groei (van discretionaire uitgaven) wordt alleen in 2022 als positief beoordeeld, voordat het licht negatief wordt in 2023 en sterker negatief in de periode 2024-25", aldus de ECB.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.